Schiphol Group – Busstation Schiphol

 

The new bus station ‘knooppunt Schiphol-Noord’ is an exceptional example of re-use: redevelopment by relocation. A Brittish T2-airplane hangar from World War II has been relocated and renovated and is now a public-transport bus terminal.

The assignment was given by the Stadsregio Amsterdam. Their wish was to realize a new bus terminal with a roof on the Schiphol-Noord premises. The result is an energy neutral bus station, with a remarkable truss and with a visible link with the airport.

An old airplane hangar, built in the early ‘40s in the United Kingdom, is used for the roof. The so-called Type T2-hangar, developed by the English armyin order to move quickly, has been bought in 1958by the municipality of Rotterdam and was functional for years at Rotterdam Airport. After it lost its purpose, the hangar started its third life on the premises of Amsterdam Airport Schiphol.

The hangar consists of 24 steel detachable trusses, orininaly 37 meters wide and 73 meters long. By placing the crossbeams a little further away from each other, the bus station has now a total length of 100 meters. The original trusses are painted in a rusty brown colour. New additions like wind bracings and purlins are painted grey. A new transparent polycarbonate roof is mounted to the frame in order to give light and comfort during daytime.

Also there are 138 light armatures installed, each one with two types of led lights, white downlights for functional lighting on the platform and colourful led lights that illuminates the roof from the underside in all the colours of the rainbow.

A continuously changing colour scheme can be uploaded to the computer system.

Finally, the roof is covered with 22 solar panels, making the whole location self-sufficient in electricity consumption. The busstation hosts eight busstops, at two sides of a centered platform.

We chose sustainable FSC certified untreated Iroko hardwood for the platform furniture. Apart from the drivers’lodge and the dedicated waiting area for passengers we designed new furniture in the style and world of ‘the Schipholbench” including a stool and leaning/ sitting pieces of furniture.

The bus station is realized in cooperation with Stadsregio Amsterdam, Haarlemmermeer municipality, Schiphol Group, the Noord-Holland province and the Ministry of Infrastructure and Environment. Total costs of the project are 31 million euros, 15,3 million euros was contributed by the Ministry of Infrastructure and Environment. This energy neutral bus terminal is built by Heijmans.



Photography: Luis Monteiro